All of wood, photovoltaic panels on the roof, an innovative central agora: inaugurated the new school of the Padule, ecological and inclusive

All in woodelectrically self-sufficient thanks to photovoltaic panels on the roof. Beyond 5 thousand meters garden squares (equipped with a tank to recover rainwater) for outdoor laboratories andoutdoor learning. Eight new classes (equipped with avant-garde furnishings and systems for the control of the bioclimate), laboratories and a large central agora for a increasingly inclusive teaching.

First absolute bell, on the occasion of the start of the new school year, for the “Anna Maria Enriques Agnoletti” school in via don Perosi in Bagno a Ripoli. The new building, built according to the most advanced green building criteriawas inaugurated this morning in the presence, alongside the pupils and school staff, of the mayor Francesco Casiniof the President of the Region Eugenio Giani, the school councilor Francesco Pignottithe director of the comprehensive “Teresa Mattei” Institute Amalia Bergamasco, the manager of the regional school office for Tuscany Susanna Pizzuti and the representatives of Indire. Also present were the designers and technicians of Area 2 of the Municipality, and the companies that carried out the works.

The school, created with financing from the Municipality of over 3.6 million euros, today represents the largest investment in school buildings in the area in the last 20 years. First school repolese with structure entirely in wood, in addition to being a safeguard of sustainability, with the large multipurpose classroom located centrally, it opens up to innovative educational opportunities, based on the sharing of experiences and the exchange between sections.

Great emotion and satisfaction was expressed by the mayor for a project finally transformed into reality, started in 2019 and slowed down by the pandemic, with the difficulty of finding raw materials. For the mayor, the inauguration of a new school is the best time for an administration. Every investment in school construction and education is an investment in the future and in the new generations. The school of the Padule, in particular, in addition to being a place of training for the little ones, will be able to convey at the same time, by its very characteristics, cultural educational messages such as respect for the environment and sustainability, the use of renewable energies and the saving of resources.

The president of the Region expressed satisfaction for a new school built according to the criteria of green building, a new frontier for what concerns the containment of energy resources, with an architecture capable of giving children comfort and well-being while at the same time promoting the principles of sustainability and attention to the environment.

The councilor for the school stressed that the new primary is the result of a shared path step by step together with the school community, to parents, to school staff. The environment and sustainability, it was reiterated, are the administration’s priorities in building the school of the future.

“The new primary school in the Padule – declares the director Bergamasco – represents the realization of a cultural change that rests on a different vision of school learning, the vision of a school that reflects the change in pedagogical paradigms, teaching methodologies, tools for teaching and learning. The active collaboration of the school community during the various phases of the design and construction of the building has generated a school environment that favors the well-being of staff and pupils, a place for social interaction, multifunctional and able to offer flexible solutions for individual and group work “.

Below, in detail, some features of the new school.

Sustainability is the keyword

The Municipality has conceived the new school of the Padule, ecological and all in wood, as a oversight of sustainability, vehicle of an educational and cultural message such as respect for the environment, saving resources, a preference for materials that are able to regenerate in nature. To prepare them for the new school, last school year the children of “Enriques Agnoletti” were involved in wood workshops to discover the secrets of this natural material.

The new building, 1200 square meters wide, it is connected to the existing plexus and will host eight sections of the primary with the third, fourth and fifth grades, the computer lab And the teachers’ room and the toilets. The property features a photovoltaic system on the 30 Kw / h cover which guarantees itsself-sufficiency in terms of electricity consumption. Each classroom was built with special fixtures for the bioclimatic control of the environments, which have state-of-the-art thermal capabilities (against heat dispersion and therefore in favor of energy saving) and sound-absorbing (capable of minimizing the perception of external acoustics). The lighting of the building is entirely low energy consumption with LED lighting bodies.

The central agora, with its opening glass ceiling, is illuminated from above and protected by brise-soleil, aluminum sunshade panels installed with an inclination such as to favor correct lighting and regulate the incidence of heat during the day, at the same time retaining it in the hours of less light.

Inclusiveness and innovative teaching

The central agora of about 200 square meters is the heart of the new school, conceived as a space inclusive of relationships, sharing, interchange with classes, intended to host group activities. It is furnished with soft pouf seats, able to be set up autonomously, with ease and versatility according to the didactic needs. There is also a small stage for laboratory, theatrical and recreational initiatives. The new building was connected to the existing building, which will continue to host children and some sections of primary school (the first and second), thanks to an organic and continuous educational path from kindergarten to elementary school.

Particular attention was paid to enhancing the educational project of the “Mattei” Institute in its fundamental cornerstones: continuity in the transition between childhood and primary school, dynamic management of spaces and furnishings, enhancement of every space even outside the classroom, meal as educational moment, attention to the environment and nature. To achieve this the Institute and the Municipality have collaborated with Indire to harmonize spaces and projects in compliance with the main international research guidelines on the relationship between teaching and educational spaces.

In addition to the expansion of the school (worth 3.6 million), the municipality has supported the refurbishment of the existing children’s building and maintenance of the indoor court. Further redevelopment interventions on the primary will be carried out next summer. On the back of the new building, the Municipality has also provided the construction of the new gym, project candidate to obtain the resources of the PNRR. An anti-noise dune was also built here. In addition, they will be on the back soon a vegetable garden and an educational path in the green will also be set up.

A lot, a lot of wood in the furnishings, a specific attention to the characteristics of the “School without backpacks” project, a space to leave their belongings for each student, tables for working in groups instead of traditional benches, a small table positioned to the side instead of the desk, benches and poufs in each class for an intimate welcoming space. Each class will be equipped with new latest generation interactive screens instead of IWBs.

In the entrance of the new school, large and full of activities that becomes a connective space, next to the reception desk, furnishings are provided – also made of wood – for studying and reading, on the basis of a planning in which each space is conceived as a place of learning. Each space and laboratory is equipped with a thematic library according to the principle of the “widespread library”. In the corridors, lockers were also placed at the service of the pupils.

The new parking and the garden

Access to the facility opens with the new pedestrian path and the new public parking, which will mainly serve to accompany the children with a quick “kiss & ride” stop, but which will also be open to teachers and residents. Made 25 parking spaces and two for parking reserved for the disabled. The car park is designed to accommodate charging stations for electric vehicles. The area is illuminated with new LED street lamps and connected to the new Padule cycle path, recently inaugurated and built thanks to funds from the suburbs call, which with a protected path for bikes and pedestrians that passing through the gardens of via del Rosso Fiorentino and the heart of the capital and from Sorgane connects the school to viale Europa and then to the city of Florence.

The new outdoor spaces are over 5 thousand square meters large. The garden in front of the school can be used as an outdoor educational place for outdoor learning projects and recreational activities. In collaboration with the school, furniture and equipment for teaching and play will be installed in the coming months. 21 new tall trees have been placed in the green area, mostly oaks, hornbeams and liquidambar, a red-leaved maple, able to cast shade in a short time. The garden is equipped with a cistern for the recovery of rainwater which will be used to water the area.

Attached are some pictures of the inauguration, the press release and the card with the names of the designers.

Bagno a Ripoli, 15 September 2022

All of wood, photovoltaic panels on the roof, an innovative central agora: inaugurated the new school of the Padule, ecological and inclusive